I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, 25 December 2011

Ape Plan Korang This Holiday?

Hujan masih turun dengan lebatnya dengan diselangi dentuman2 guruh yg kuat.Ayam Kilat sabung-menyabung dengan lajunya seperti mengikut irama rancak.1/2jam kemudian barulah hujan kembali reda dan dikala itu kelihatan embun2 mula jatuh daripada daun pepohon nyiur dihalaman rumah gua.Sekarang barulah gua dapat melayan sinetron "Nada Cinta" akibat Astro yg tidak dapat beroperasi akibat hujan lebat sebentar tadi.




Sebenarnye gua bukan layan sgt cheghite 'Nada Cinta' tu tapi gua takde plan pegi mane2 pon this holiday.Tu yang layan je sinetron2 yang disiarkan.Gua bukan ape,kalau gua pegi mane2 secara automatic fulus$ gua hilang entah ke mane.Lagipon gua bukan ade GF.So,gua lebih prefer dudok kat rumah,tgk TV,makan megi,minum kopi dan etc.



So,kat sini gua nak kongsi sedikit plant plan yang boleh korang semua buat this holiday.Bagi yang ade sweetheart(gula2 hati?),menonton wayang di pawagam merupakan acara yg boleh dikategorikan sebagai perkara wajib mesti dilakukan..Hujung tahun ni pon banyak filem yg baru keluar.For example,Ombak Rindu,Mission Imposssible 4:Ghost Protocol,Sherlock Holmes,Songlap dan sebagainya.





                             Sedikit adegan dari filem Ombak Rindu.





Bajet yang diperlukan bagi menonton wayang bagi dua orang(bf&gf) minimum ialah RM20.Harga ini tidak termasuk popcorn dan pepsi cola.So,mungkin tiada masalah untuk korang menonton wayang sebagai plan for this holiday.

        Kenape asyik2 muke Yusry KRU(Lisa Surihani takpe) je keluar!


Selain itu,korang juge boleh bawak partner korang pegi tenangkan fikiran di tempat2 yang menenangkan jiwa dan perasaan kome.Bajet pon takdelah mahal sangat.Bermodalkan "Corntozz" dan "Twister:Rasai rasa jus oren sebenar" korang boleh berkelah secara mini disitu.








Kalau korang mempunyai wang yg banyak or korang memang beruang berwang,boleh-lahh korang pergi shopping menghabiskan stock di pusat membeli-belah pilihan anda.Sudah pasti YES aka Year End Sales menanti kunjungan anda tanpa rasa jemu.


Bagi kanak-kanak pula,adik2 bolehlah menyertai pertandingan yg mendatangkan faedah.Contohnya pertandingan mewarna,melukis potret Monalisa,masuk air dalam botol dan etc.

Untuk yang berkeluarga,korang boleh membawa anak2 pergi melawat zoo,tempat rekreasi,pusat bersejarah dan sebagainya.Ikatan kekeluargaan boleh dieratkan melalui aktiviti mudah ini.


Gua harap korang dapat sedikit panduan for any plan in this holiday.Sekian saje dari saya,pakar motivasi anda,Dr Rozmey Fadzilah Nazmi.
p/s:Selami diri,selami hati,selami akal dan selami lautan dalam.
        -Dr.Fadzilah Nazmi-

Saturday, 24 December 2011

It's Over!




Saat demi saat berlalu.Dari musim winter ke summer.Hari demi hari,gua rase semacam je.Sejak kebelakangan ni,hubungan kite mcm ade yg tak kene I rase.U mcm mengelak je dari jumpe I.Tibe2 sekarang,u nk jumpe I.So,bende ape yg awak nk beritahu saye ni?







 me:Bende ape yang awak nak cakap sampai tak boleh tunggu esok ni?
suri:I harap u faham condition saye kali ni.
 me:Condition?I dah faham banyak condition u selama ni.Brand conditioner u pon I tahu-lahh.
(bajet nak selitkan sense of humour)
suri:Jangan buat lawak boleh tak?I serius ni.
 me:Ok.Ape bende yg u nak kasik tau kat I tu?
suri:Sebenarnye......sebenarnye........
 me:Ape yg sebenarnye ni?
suri:Actually I.....                       
 me:Ape pasal u jadi gagap ni?
suri:I terus-terang je lah.Sebenarnye,I dah tak boleh teruskan our relationship ni sbb I dah terime proposal  dari.............
 me:Dari sape?Kalau dari KRU's member tu tak payah nak explain kat I.Jadi betul la selama ni Arguero(membe gua!) cakap kat I yg die selalu nampak u dgn die keluar same2.Tgk wayang lah,lunch 
 same2,jogging kat area taman petang-petang.
suri:mmmmmmmmmmmmm.........Betul-lahh tu.











 me:I tak boleh buat ape2 kalau u dah mmg suke kat die.Nak buat mcm mane lagi kan.
suri:Thanks,jimmy sbb paham I kali ni.I doakan u dapat Tasya Syila perempuan yg lebih baik.
 me:Okey.I pon doakan yg terbaik untuk u dgn "Yusrrrrrrrrrrrrrrry" tu.







 me:U ade ape2 plan yg lain ke dgn die lepas ni?
suri:Kitorang cadang nak kahwin tahun depan.Orang utan tue2 kate,bende yg elok tak baik tangguh lame-
 lame.Betul tak Jim?

 me:....................(Termenung sekejap memikirkan naseb gua lepas ni!)
suri:U dengar tak ape I ckp tadi?

 me:Mestilah dengar.
suri:Nanti u datanglah ke majlis kitorang k.

 me:Ok.Insyaallah.(berkecai hati gua!)
suri:Janganlah sedih Jimmy.

 me:Eh,takdela.nanti I pergi.
suri:Kita kan still kawan.Isn'it?

 me:Yes.Why not?
suri:U memang lelaki yg cute baik hati.






 me:Suri,I got to go because I have some work to do right now.I wish the best of luck for u with him.Bye!
suri:Thanks a lot Jimmy.I will miss you!


Malam tu gua pon layan tgk TV dgn Arguero kat rumah.Takde mood nak keluar hari ni sbb kes ptg tadi.

kj


Masuk je news about hiburan tempatan,gua dikejutkan dgn berita ni:







Sebulan gua tak tengok TV dah lepas je tgk berita tu.Boleh dikire sebagai trauma,fobia serta kecewa.
Tapi ade hikmah jugak bende ni jadi kat gua.Taun depan gua nak ambek SPM,so gua takdelah terganggu ajakan Suri untuk menemaninye membeli-belah,shooting filem/drama,tgk wayang dan lain2 lagi.




p/s:Menyesal giler gua pakse Lisa Surihani sebut Riang Ria Raya 50x kali.

Wednesday, 21 December 2011

Kenapa "babi" dipersalahkan?



   Program:FANTASTIC-lahh:Kenapa "babi" dipersalahkan?
       Siaran: TV5
Pengacara:Nazmi Mokhtar & Lisa Surihani
       Masa:7am-8am





Hi,bertemu kita lagi pada waktu dan hari yang sama dalam rancangan "FANTASTIC-lahh!".Anda kini bersama saya,Nazmi Mokhtar dan Lisa Surihani dalam rancangan bual bicara yang terhangat di Malaya.Kali ini kita akn membincangkan tentang............








"Bangun2!.Solat Suboh tu.Dah nak dekat pukol tujuh dah ni.",bebelan mak gua mula memasuki telinga.
"Ok,nak bangun la ni.."terasa seperti ade bebanan 10kg di kelopak mata gua ni.


La,aku mimpi je rupanya.Ingatkan jadi pengacara rancangan realiti di dunia realiti.Tapi hanya rancangan realiti di alam fantasi ketika aku bermimpi.


Kali ni,aku nak mempersoalkan tentang satu perkara iaitu,"Kenapa 'babi' dipersalahkan?".Sebagai contoh,pemuda A tidak puas hati dgn jejaka B,lalu berkata,"Asal perangai ko macam 'babi'?".Dan disini kita dapat lihat,bagaimana babi dijadikan bahan untuk meluahkan rasa tidak puas hati pemuda A kpd jejaka B.





                     Ape salah "beliau" sampai korang tak puas hati sgt?





Babi mengikut kamus dalam bahasa omputeh ialah "pig is a pink or black animal with short legs and not much hair on its skin.Pigs are often kepton farms for their meat,which is called pork,ham or gammon".So,kat sini takde pon yg menjelaskan kenape babi sedap selalu dijadikan bahan cercaan/hinaan.Malah,tiada satu pon kajian saintifik yg membuktikan perkara ini terjadi.



Antara adegan yg melibatkan perkataan 'babi':

1."Babi betul batu ni.Selamat aku tak jatuh."


2."Giler babi-nyer.Aku menang beb game tadi"


3."Asal ikan ni rase cam babi ha?"


4."Babi betul babi ni,nasib baik aku tak kene sondol tadi!"


5."Cam babi pon ade ngko ni."








    Antara adegan yang berjaya ditangkap oleh para-para paparazzi.






Aku tahulah babi ni haram buat Muslim.Tapi korang tahu tak perasaan "dia" bila korang asyik mention name "dia" dalam perbualan korang?"Dia" pon ade hati dan perasaan tau.Ape kate korang tukar subjek daripada 'babi' tu kepada benda lain.Contohnye:




1."Ayam betul batu ni.Selamat aku tak jatuh."


2."Giler ayam-nyer.Aku menang beb game tadi"


3."Asal ikan ni rase cam ayam ha?"


4."Ayam betul babi ni,nasib baik aku tak kene sondol tadi!"


5."Cam ayam pon ade ngko ni."















                           Ayam digantikan sebagai subjek.










Tapi nasik telah menjadi bubur ayam McD.Penggunaan perkataan 'babi' ni telah menular dikalangan remaja masa kini.




                                                               





Kesimpulanya,sebelum terlambat dan kepada yg telah sedar berubahlah.Anda mampu mengubahnye.Bahasa budaya kita.Gunalah kata2 yg sopan serta berbudi bahasa supaya kita dihormati orang lain.Renung2kan dan selamat jalan beramal.Bye!






                               Say no to pigs in our daily conservation!








p/s:pesanan buat diriku yg lupa.muahaha.

Monday, 7 November 2011

Superhero!

Zaman kite kecik2 dulu pasti name-name "superhero" seperti Superman,Batman,Iron-man,Ultraman,Power Rangers,Wonder Women,Cicakman,Kluangman & Tiongman(TV1,7:30 Malam),Hulk,Captain America,Spiderman,The Flash,Tokekman dan seangkatan waktu dengannya menjadi topik perbualan dan isu hangat semasa main bersama rakan sekerja sepermainan.



                                   Antara "superhero" pujaan korang!




Sebut je Spiderman,korang tau pasal die punye kuase melekat di dinding balai raya bangunan.Batman pulak penghapus kejahatan kat Gombak Gotham City.Hulk dengan kekuatan bak gergasi dan Superman dengan kekuatan serta kepantasan beliau menukar pakain sehinggakan seluar dalam pon pakai kat luar!The Flash dengan kelajuan umpama Ussain Bolt dan sebagainye.


                                                        The Flash


Tapi pernah ke korang kenape "superhero"2 ni tak kawin2?Pernah tak korang terime invite wedding diorang kat FB or kad jemputan perkahwinan diorang?Kali ini gua akan menerangkan sebab2 "superhero" ni tak kahwin-kahwin.

                                    Gambar sekadar contoh.




Sebab2 kenapa "superhero" tak kawin:

1.Girlfriends/Tunang diorang asyik kene kacau dengan orang jahat,kene kidnapped la,kene tangkap la.So,macam mane nak kawin sbb calon pon takde.


2.Susah nak dating,bila jumpe je ade saje masalah yang datang seperti amukan raksasa or kekacauan oleh penjenayah dan wajib disetelkan demi keamanan sejagat.


3.Tiada baju yang sesuai dipakai oleh diorang.Kalau ade pon,saiz takde(*espiacially Ultraman & Hulk).Nampak janggal di mata masyarakat bila Batman bertanjak,Keluangman berbaju melayu lengkap dan Ironman bersampin.


4.Majlis perkahwinan akan diboikot atau diganggu oleh musuh2 diorang.


5.Akan berhadapan dengan masalah menghantar anak2 ke sekolah dengan tugas hakiki diorang sebagai"superhero".


6.Terpaksa meminta izin pasangan dahulu sebelum keluar malam atau pergi menyelamat orang yang berade dlm kesulitan.


7.Menghadapi masalah besar untuk pulang ke rumah mertua di Hari Raye atau kenduri kesyukuran.


8.Terpaksa mencari kerja lain seperti cuci pinggan di restoren ataupon meminta bayaran kepada orang yang ditolong untuk menampung perbelanjaan keluarga.


9.Akan selalu bertengkar dengan pasangan masing2 kerana kerap keluar rumah dan kebajikan keluarga terabai begitu sahaja.


10.Anak2 diorang akan menjadi tumpuan media/orang awam/rakan sebaye dan cikgu di sekolah tidak akan berani untuk menghukum anak diorang seperti sebatan di punggung tangan atau ketuk ketampi 10 kali.






                                   Hukuman rotan dilaksanakan.


Berdasarkan sebab2 diatas,maka kukuhlah pernyataan gua,"Kenapa superhero tak kahwin2?"
Tapi gua tetap menjadi "superhero kepada:


                     Surihani,kite memang "FANTASTIC" bersama.


P/S:    Dalam setiap cerite superhero mesti superhero tu menang jugak walau apapon yang terjadi.
           Betul tak?

Friday, 30 September 2011

ORANG TUA CAKAP,KALAU. . . . .

Hei semue!Salam perpaduan.Kite sebagai rakyat Malaysia mesti mengenali adat dan budaye yg ditunjukkan oleh setiap bangse yg ade di negare ni.

Bagi bangsa Melayu,ade satu perkara yg pastinye sinonim dlm kehidupan seharian iaitu pantang-larang.Die lebih kurang mcm ni ar,"orang tue2 kate,kalau.........".Dah takde ayat lain dah.Bende ni dah diwarisi oleh nenek moyang kite sejak Zaman Renaissance lagi(*google search bg mendapatkan gambaran lebih jelas).



                         Orang tue dihormati,yang kecil disayangi.






Jika kita kaji,kupas sedikit demi sedikit,kite akan tahu sebenarnya terdapat byk pantang larang yg sebenarnye masih ade yg mempercayainye.Dan gue rase bende2 ni sebenarnye tak betol pon,mungkin dulu orang tue tak nak generasi akan dtg buat perkare2 yg tak elok mengikut keadaan.Mereka(org tue) telah menetapkan rasional mengape pantang-larang2 ini dibuat.

Sekarang kite lihat contoh2 pantang larang yg digembar-gemburkan:

Pantang-larang:
1.Kalau menyanyi kat dapur,nanti dapat suami tua bagi perempuan.




                                    Senduk pon dijadikan mikrofon.


Rasional/sebab:
Orang tue nak anak dare yg masak kat dapur fokus terhadap hidangan yg sedang dimasak.Kalau masak sambil menyanyi nanti peratus utk masakan hangit meningkat sebanyak 70%.Tapi perempuan zaman sekarang byk kawin dgn org tue especially artis/penyanyi.Ini mungkin kerana mereke melanggar pantang-larang ini sewaktu remaja dulu.Gua rase Siti Nurhaliza dulu mmg hobi die nyanyi kat dapur sebagai latihan vokal di mase terluang.I guess actually.Hee.



Pantang-larang
2.Jangan makan limpa,nanti nak berkhatan susah.




                                                 Memang sedap!






Mase tangkap gambar mesti senyum(tahan sakit),baru nampak macho!




Rasional/sebab:
Sebenarnye,orang tue nak bolot semue kekayaan lauk limpa masak pedas yg dimasak.Sebab itulah budak2 yg belom berkhatan tak boleh makan.hee.






Pantang-larang:
3.Jangan duduk atas bantal,nanti tumbuh bisul.


                                           Gambar sekadar contoh.






                                  Contoh bisul yg tumbuh.






Rasional/sebab:
Orang tue mahu cucu-cucunye menghormati bantal.Hal ni kerane,bantal digunakan untuk kepala dan bukan untok bontot anda.Harap faham ok!








Pantang-larang:
4.Jangan tidur ramai2 dlm satu katil,tak elok.




                               Tidur merupakan salah satu hobi gua!




                                             Tidur mmg best kan?






Rasional/sebab:
Ini sebenarnye,orang tue dulu2 tak nak orang yg tidur hujung jatuh katil dan sekirenye perkare ini berlaku,pastinye sakit badan,pening kepala akan menganggu prestasi anda.(iklan Panadol).Haha.







Pantang-larang:
5.Jangan bukak pintu waktu maghrib,nanti setan masok.




                          Tutup pintu bila masok waktu maghrib.






Rasional/sebab:
Hal ini kerane,pada waktu maghrib seelok-eloknye  mengerjakan solat Maghrib.Orang tue tak mahu generasi mereka terlalu sibuk sampaikan terlupe pada yang Maha Esa.




Pantang-larang:
6.Jangan tunjuk pelangi,nanti tangan kudung.






                         Nampak tak permainan die mcm mane?






Nanti kudung mcm ni:

                                       Mengerikan bukan?








Rasional/sebab:
Dalam byk pantang-larang,pantang ni la paling susah gua nak expelein kat korang.Mmg takde rasionalnye kalau tunjuk pelangi,tangan kudung.Nak kate hukuman khudud pon bukan.Gua rase semue org tak boleh nak bagi tahu makna disebalikn pantang ni.Tapi sebagai ahli BADAR sekolah gua,aku rase org tue tak bagi tunjuk pelangi mungkin kerana diorang nak kita memuji kebesaran/kekuasaan Allah,tuhan sekalian alam.



Kesimpulannye,semue bende yg terjadi ade hikmahnye.Betul tak Lisa?



                            Bagai pinang dibelah belah dua kan?
                                     

P/s:Gua tak suke KRU sbb ade Yusrrrrry!

Saturday, 17 September 2011

KITA SUDAH BEBAS!

Hari Jumaat lepas 16 hb bersamaan dgn Hari Malaysia.Hari ini dinamakan Hari Malaysia sbb untuk mengingati peristiwa dimana Sabah,Sarawak dan Tanah Semenanjung digabungkan menjadi sebuah negara yg dinamakan sebagai Malaysia seperti yg korang tau sekarang.Hebat tak sejarah gua!



                         Inilah peta Malaysia yg diambil dari satelit Google Image.






                       Kita patut menghargai keharmonian yg dicapai negara.






Kita juga patut bersyukur kerana dpt hidup dalam keamanan walaupun hidup berbilang kaum.Bak kate pepatah "Sepakat membawa berkat"!.


               Bapak!Ni iklan ratu cantik Malaya ke gambar hiasan?




Tapi sekarang kite semue dpt tgk ade sesetengah rakyat Malaysia yang tidak menghargai kemerdekaan yg diperoleh negara itu sendiri dgn melakukan pelbagai kelakuan yg tidak sepatutnye dilakukan(mcm mane tu!).
Disini,gua nak berkongsi dgn korang semue contoh2 dibawah.Cer tengok:

1.Bergaduh sesame sendiri demi kepentingan masing2 walaupun satu warganegara.







                 Situasi ini sebenarnye telah mengotori name bersih Malaysia.






2.Tidak mensyukuri nikmat bekalan makanan/air/elekrik yg diterime.




                             Membazir merupekan amalan syaitan.                              






                                Dasar tak bersyukor betol!








                                  Sampai melimpah-limpah.
                                         




Cer kite fikir sahabat2 kite yg tidak bernasib baik di luar sane.Nak minum air paip ngan roti kosong pon sikit punyer susah korang tau tak!Tak pecaye tgk ni.



                 Kalau lepas ni korang tak bersyukur lagi tak tau la!






                              Korang tak kesian ke kat diorang ni?




Diorang kat sane mmg cukop pyh ar kalau nak minum air paip sekalipun or biskut "marry"(betul ke aku eja name biskut ni).Dan byk yang mati akibat kebuluran dan penyakit yg berbahaya.


                                                Dasyat tak?






3.Merungut di atas sedikit ketidaksempurnaan yg kerajaan Malaysia lakukan.




                                        Tersilap gambar contoh.hee.




                                           Aaarrrrggghhhhhhh!!!






Konklusinya,kita sebagai generasi baru Malaysia haruslah menghayati kemerdekaan negara sebaik-baiknye.Kita harus juge memikirkan tntg jasa-jasa pejuang-pejuang tanah air seperti Tunku Abdul Rahman,Dato'Maharajalela,Tok Janggut dan lain2.




                                                     Tugu Negara.




Oleh kerana kemerdekaan negara yg kita peroleh 54 tahun dahululah kita boleh hidup seperti sekarang ini.






Renung-renungkan dan selamat beramal.Bye!#

p/s:Keamanan merupakan elemen penting dlm kehidupan.