I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, 25 December 2011

Ape Plan Korang This Holiday?

Hujan masih turun dengan lebatnya dengan diselangi dentuman2 guruh yg kuat.Ayam Kilat sabung-menyabung dengan lajunya seperti mengikut irama rancak.1/2jam kemudian barulah hujan kembali reda dan dikala itu kelihatan embun2 mula jatuh daripada daun pepohon nyiur dihalaman rumah gua.Sekarang barulah gua dapat melayan sinetron "Nada Cinta" akibat Astro yg tidak dapat beroperasi akibat hujan lebat sebentar tadi.




Sebenarnye gua bukan layan sgt cheghite 'Nada Cinta' tu tapi gua takde plan pegi mane2 pon this holiday.Tu yang layan je sinetron2 yang disiarkan.Gua bukan ape,kalau gua pegi mane2 secara automatic fulus$ gua hilang entah ke mane.Lagipon gua bukan ade GF.So,gua lebih prefer dudok kat rumah,tgk TV,makan megi,minum kopi dan etc.



So,kat sini gua nak kongsi sedikit plant plan yang boleh korang semua buat this holiday.Bagi yang ade sweetheart(gula2 hati?),menonton wayang di pawagam merupakan acara yg boleh dikategorikan sebagai perkara wajib mesti dilakukan..Hujung tahun ni pon banyak filem yg baru keluar.For example,Ombak Rindu,Mission Imposssible 4:Ghost Protocol,Sherlock Holmes,Songlap dan sebagainya.





                             Sedikit adegan dari filem Ombak Rindu.





Bajet yang diperlukan bagi menonton wayang bagi dua orang(bf&gf) minimum ialah RM20.Harga ini tidak termasuk popcorn dan pepsi cola.So,mungkin tiada masalah untuk korang menonton wayang sebagai plan for this holiday.

        Kenape asyik2 muke Yusry KRU(Lisa Surihani takpe) je keluar!


Selain itu,korang juge boleh bawak partner korang pegi tenangkan fikiran di tempat2 yang menenangkan jiwa dan perasaan kome.Bajet pon takdelah mahal sangat.Bermodalkan "Corntozz" dan "Twister:Rasai rasa jus oren sebenar" korang boleh berkelah secara mini disitu.








Kalau korang mempunyai wang yg banyak or korang memang beruang berwang,boleh-lahh korang pergi shopping menghabiskan stock di pusat membeli-belah pilihan anda.Sudah pasti YES aka Year End Sales menanti kunjungan anda tanpa rasa jemu.


Bagi kanak-kanak pula,adik2 bolehlah menyertai pertandingan yg mendatangkan faedah.Contohnya pertandingan mewarna,melukis potret Monalisa,masuk air dalam botol dan etc.

Untuk yang berkeluarga,korang boleh membawa anak2 pergi melawat zoo,tempat rekreasi,pusat bersejarah dan sebagainya.Ikatan kekeluargaan boleh dieratkan melalui aktiviti mudah ini.


Gua harap korang dapat sedikit panduan for any plan in this holiday.Sekian saje dari saya,pakar motivasi anda,Dr Rozmey Fadzilah Nazmi.
p/s:Selami diri,selami hati,selami akal dan selami lautan dalam.
        -Dr.Fadzilah Nazmi-

Saturday, 24 December 2011

It's Over!




Saat demi saat berlalu.Dari musim winter ke summer.Hari demi hari,gua rase semacam je.Sejak kebelakangan ni,hubungan kite mcm ade yg tak kene I rase.U mcm mengelak je dari jumpe I.Tibe2 sekarang,u nk jumpe I.So,bende ape yg awak nk beritahu saye ni?







 me:Bende ape yang awak nak cakap sampai tak boleh tunggu esok ni?
suri:I harap u faham condition saye kali ni.
 me:Condition?I dah faham banyak condition u selama ni.Brand conditioner u pon I tahu-lahh.
(bajet nak selitkan sense of humour)
suri:Jangan buat lawak boleh tak?I serius ni.
 me:Ok.Ape bende yg u nak kasik tau kat I tu?
suri:Sebenarnye......sebenarnye........
 me:Ape yg sebenarnye ni?
suri:Actually I.....                       
 me:Ape pasal u jadi gagap ni?
suri:I terus-terang je lah.Sebenarnye,I dah tak boleh teruskan our relationship ni sbb I dah terime proposal  dari.............
 me:Dari sape?Kalau dari KRU's member tu tak payah nak explain kat I.Jadi betul la selama ni Arguero(membe gua!) cakap kat I yg die selalu nampak u dgn die keluar same2.Tgk wayang lah,lunch 
 same2,jogging kat area taman petang-petang.
suri:mmmmmmmmmmmmm.........Betul-lahh tu.











 me:I tak boleh buat ape2 kalau u dah mmg suke kat die.Nak buat mcm mane lagi kan.
suri:Thanks,jimmy sbb paham I kali ni.I doakan u dapat Tasya Syila perempuan yg lebih baik.
 me:Okey.I pon doakan yg terbaik untuk u dgn "Yusrrrrrrrrrrrrrrry" tu.







 me:U ade ape2 plan yg lain ke dgn die lepas ni?
suri:Kitorang cadang nak kahwin tahun depan.Orang utan tue2 kate,bende yg elok tak baik tangguh lame-
 lame.Betul tak Jim?

 me:....................(Termenung sekejap memikirkan naseb gua lepas ni!)
suri:U dengar tak ape I ckp tadi?

 me:Mestilah dengar.
suri:Nanti u datanglah ke majlis kitorang k.

 me:Ok.Insyaallah.(berkecai hati gua!)
suri:Janganlah sedih Jimmy.

 me:Eh,takdela.nanti I pergi.
suri:Kita kan still kawan.Isn'it?

 me:Yes.Why not?
suri:U memang lelaki yg cute baik hati.






 me:Suri,I got to go because I have some work to do right now.I wish the best of luck for u with him.Bye!
suri:Thanks a lot Jimmy.I will miss you!


Malam tu gua pon layan tgk TV dgn Arguero kat rumah.Takde mood nak keluar hari ni sbb kes ptg tadi.

kj


Masuk je news about hiburan tempatan,gua dikejutkan dgn berita ni:







Sebulan gua tak tengok TV dah lepas je tgk berita tu.Boleh dikire sebagai trauma,fobia serta kecewa.
Tapi ade hikmah jugak bende ni jadi kat gua.Taun depan gua nak ambek SPM,so gua takdelah terganggu ajakan Suri untuk menemaninye membeli-belah,shooting filem/drama,tgk wayang dan lain2 lagi.




p/s:Menyesal giler gua pakse Lisa Surihani sebut Riang Ria Raya 50x kali.

Wednesday, 21 December 2011

Kenapa "babi" dipersalahkan?



   Program:FANTASTIC-lahh:Kenapa "babi" dipersalahkan?
       Siaran: TV5
Pengacara:Nazmi Mokhtar & Lisa Surihani
       Masa:7am-8am





Hi,bertemu kita lagi pada waktu dan hari yang sama dalam rancangan "FANTASTIC-lahh!".Anda kini bersama saya,Nazmi Mokhtar dan Lisa Surihani dalam rancangan bual bicara yang terhangat di Malaya.Kali ini kita akn membincangkan tentang............








"Bangun2!.Solat Suboh tu.Dah nak dekat pukol tujuh dah ni.",bebelan mak gua mula memasuki telinga.
"Ok,nak bangun la ni.."terasa seperti ade bebanan 10kg di kelopak mata gua ni.


La,aku mimpi je rupanya.Ingatkan jadi pengacara rancangan realiti di dunia realiti.Tapi hanya rancangan realiti di alam fantasi ketika aku bermimpi.


Kali ni,aku nak mempersoalkan tentang satu perkara iaitu,"Kenapa 'babi' dipersalahkan?".Sebagai contoh,pemuda A tidak puas hati dgn jejaka B,lalu berkata,"Asal perangai ko macam 'babi'?".Dan disini kita dapat lihat,bagaimana babi dijadikan bahan untuk meluahkan rasa tidak puas hati pemuda A kpd jejaka B.





                     Ape salah "beliau" sampai korang tak puas hati sgt?





Babi mengikut kamus dalam bahasa omputeh ialah "pig is a pink or black animal with short legs and not much hair on its skin.Pigs are often kepton farms for their meat,which is called pork,ham or gammon".So,kat sini takde pon yg menjelaskan kenape babi sedap selalu dijadikan bahan cercaan/hinaan.Malah,tiada satu pon kajian saintifik yg membuktikan perkara ini terjadi.



Antara adegan yg melibatkan perkataan 'babi':

1."Babi betul batu ni.Selamat aku tak jatuh."


2."Giler babi-nyer.Aku menang beb game tadi"


3."Asal ikan ni rase cam babi ha?"


4."Babi betul babi ni,nasib baik aku tak kene sondol tadi!"


5."Cam babi pon ade ngko ni."








    Antara adegan yang berjaya ditangkap oleh para-para paparazzi.






Aku tahulah babi ni haram buat Muslim.Tapi korang tahu tak perasaan "dia" bila korang asyik mention name "dia" dalam perbualan korang?"Dia" pon ade hati dan perasaan tau.Ape kate korang tukar subjek daripada 'babi' tu kepada benda lain.Contohnye:




1."Ayam betul batu ni.Selamat aku tak jatuh."


2."Giler ayam-nyer.Aku menang beb game tadi"


3."Asal ikan ni rase cam ayam ha?"


4."Ayam betul babi ni,nasib baik aku tak kene sondol tadi!"


5."Cam ayam pon ade ngko ni."















                           Ayam digantikan sebagai subjek.










Tapi nasik telah menjadi bubur ayam McD.Penggunaan perkataan 'babi' ni telah menular dikalangan remaja masa kini.




                                                               





Kesimpulanya,sebelum terlambat dan kepada yg telah sedar berubahlah.Anda mampu mengubahnye.Bahasa budaya kita.Gunalah kata2 yg sopan serta berbudi bahasa supaya kita dihormati orang lain.Renung2kan dan selamat jalan beramal.Bye!






                               Say no to pigs in our daily conservation!








p/s:pesanan buat diriku yg lupa.muahaha.