I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, 8 June 2012

SITI SALA-HA



Dengan gegaran berukuran 8.9 skala ritcher,akhirnya mata gua ini terbukak jua.Oh,adik gua telah berhempas-pulas kejut gua dari tadi.Demam sedang melanda diri akibat EURO12 yang bermula secara rasminya awal pagi semalam membuatkan aku mengantuk tahap 5 seperti sekarang.


Gua segere bersiram dan kemudiannya bersiap.Gua nak ke Al-Ikhsan untuk membeli jersi team pilihan gua,Germany untuk EURO12 kali ini yang berlangsung di Poland & Ukrain.Kunci kerete kucapai,lantas enjin Audi RX8 gua berfungsi dengan lancar memberi isyarat bahawa ia dalam keadaan bersedia untuk digerakkan.


Selepas selesai urusan aku di Al-Ikhsan itu,gua pon pulang ke rumah.Tetapi hati gua masih teringat dia yg pertama kali gua lihat.Dia begitu cantik.Memang gua berkenanlah dgn die.Setelah berkenalan,akhirnya gua bawak balik die ke rumah untuk jumpe dgn parent gua.Parent gua tak menunjukkan sebarang reaksi yg menunjukkan mereka tidak setuju dgn pilihan gua.Mungkin,ia jodoh gua yg telah tersurat agaknye.


Hubungan kitorang semakin lama,semakin mesra.Kitorang semakin serasi.Dan sekarang sudah hampir 3 tahun aku bersamanya.Walaupon,die ade kekurangan tetapi gua terima seadanya sebab aku mmg sukakan die.Dan sekarang,tibalah masanye untuk gua memperkenalkan si die kepade korang semue.Inilah gambar si die:




                                                 Siti Salaha.(abaikan tangan gua tu!)


Walaupun dah terkoyak,tapi aku tetap setia kepadanya.Begitulah cerita gua dengan Siti Salaha atau nicknamenye Sala.

Saturday, 7 April 2012

-PART 2- Tuah Ayam Nampak Di Kaki. . . .

Jam Rolex gerbang malam masih lagi berfungsi dan kini sedang terikat dengan tangan kiri gua ni.Perasaan ingin sambung tidor gua ini sudah mencapai tahap 5 iaitu di tahap yg paling maksimum.Perlawanan bolasepak Liga Juara-Juara Eropah di antara Benfica vs Chelsea awal pagi tadi sungguh menghiburkan sehingga gua sanggup tengok sampai habis walaupon tu bukan match yg melibatkan team paveret gua,TNB Melaka Manchester United.Tepat jam 8.30 pagi dan gua hanya mempunyai lebih kurang 29 minit & 60 saat lagi untuk bersiap ke office.









Sebelum gua lupa,sebaik sahaja gua putus tunang dengan Suri tempoh hari,kini gua tidak lagi memandang ke belakang sebab hidup kita sentiasa bergerak ke depan.Sekarang gua memegang gelaran CEO di syarikat bapak gua,Epal Inc.Sekarang gua ada amanah yg perlu dipikul iaitu memastikan syarikat ni berkembang dan maju seiring dengan arus sungai globalisasi,dunia yg tanpa sempadan.





Bermodalkan Bugatti Veyron merah yang baru gua angkat kelmarin,gua terus memecut laju ke office gua.Ya,gua memang seorang yg menepati masa kerana gua sampai kat office 1/2 minit sebelum waktu kerja bermula.Seperti biasa,kerja & data2 fail tersusun rapi seperti Eiffel Tower di penjuru kiri meja gua sepertinya menanti untuk diuruskan dengan secepat mungkin.






Sejak kebelakangan ini gua memang sibuk sebab Personal Assistant a.k.a P.A gua dah resign atas alasan peribadi.Mengikut jadual,bulan depan gua akan dapat kembali Suri P.A gua yang baru.So,mungkin lepas ni beban yg sepertinya seberat Kubota(search Google kalau x tahu) sedang ditanggung ini akan kurang.Buat masa sekarang Epal.Inc sedang sibuk menyiapkan prototaip iPon 5s dan iBoard yang bakal diiktiraf sebagai gadjet tercanggih di abad ini jika projek ini berjaya.




Jika dulu gua selalu keluar dengan Suri tapi kini gua lebih selesa keluar dengan Torres.Oh lupa nak story,Torres skarang kerja dengan Epal.Inc.Post die dalam syarikat bapak! gua ialah Software Designer.Kitorang selalu lepak2 kat Cik Nab Cafe' sebab kat sini makanan semua sedap dan rege die pon berpatutan.Kat sinilah kitorang tengok bola,makan2,borak2 etc.


Genap sebulan dan April menjelma tanpa dipinta oleh sesiapa.Hari ni hari Isnin.Hari ni merupakan hari yg biasa bagi semue orang tapi tidak bagi gua.Meja P.A yang dulunya kosong kini kelihatan kelibat seorang gadis yg sepertinya cantik dengan padanan blouse Hush Puppies dan beg tangan Louis Vuitton berwarna jingga keperangan.


P.A:Encik Jimmy?

Gua:Ye,saya.Kenape?

P.A:Saya Personal Assistant baru encik.Nama saya Neelofa.

Gua:Owh.So,welcome to Epal Inc.

P.A:Trimas En.Jimmy.

Gua:Ok,no hal.Bilik saya kat penjuru sebelah kanan nombor 404.80

P.A:Kalau ada apa2 yg perlu saya bantu,En.Jimmy just panggil je saya.

Gua:Selamat bertugas.



                                              Personal Assistant gua.Neelofa.


Kehadiran orang baru di dalam Epal.Inc ibarat sinar baru yg menerangi hidup gua yg dahulunya suram gelap.Bebanan gua untuk menguruskan Epal.Inc lebih tersusun dengan adanya Neelofa.Adakah ini juga akan meringankan beban gua untuk mencari pengganti Suri.Tuah ayam nampak di kaki,tuah manusia(gua) ngko tahu ke?


TO BE CONTINUE AGAIN. . .




P/S:Agak2 gua boleh jadi pengarah filem or drama/sinetron tak kelak?
















Tuesday, 13 March 2012

-PART 1- Rupanya Hujan Pulak di Tengahari.

Setelah 20 1/2 minit Torres,member gua mengejut dengan memukul badan ini dengan bantal Dreamland dan renjisan air pili ,akhirnya jasad & roh ini bersatu kembali seperti sediakala.Lantas gua cepat2 tengok jam Rolex gerbang malam yang sempat gua beli semasa masih lagi di Malaysia.Jam menunjukkan pukol 8 pagi waktu London,England dan sememangnya gua sudah lambat untuk kelas yg ketiga minggu ini.Oh lupe nak bagitau,gua sekarang sedang mengambil ijazah Business Management di University London(UL?).Bapak gua yang hantar gua mengaji kat sini supaya aku boleh uruskan syarikat keluarga kami iaitu Epal Inc. yang berpengkalan di kota metropolitan,Kuala Lumpur.



                                              Logo syarikat bapak gua,Epal Inc.






Kelas hari ini mmg memenatkan.Malam itu,aku dan roomate aku,Torres keluar makan kat Mak Cik Jah Cafe'.Salah satu restoran Malaysia yg aktif beroperasi di London.Kat sini gua boleh makan makananan kegemaran gua iaitu nasi lemak & teh tarik.Torres merupakan kawan baik gua dari hari pertama lagi gua kat sini.Emaknya warganegara Indonesia & bapanya pula berasal dari bandar Barcelona,Spain.So,Torres takde masalah utk berkomunikasi ngan gua walaupon Bahasa Melayu yg dituturnya lebih kepada loghat Indonesia.
Dengan pengalaman gua,menonton sinetron2 di kaca TV seperti Nada Cinta menguatkan lagi kefahaman terhadap bahasa Melayu yg dicakap oleh Torres.


                                                       Kome layan idak ceghite ni?




Sedang asyik menikmati makanan yg terhidang sambil diselangi perbualan aku dan Torres tentang berita hangat di mana striker Chelsea,Fernando yang gagal menjaringkan gol sejak dibeli dengan nilai $50 juta.Then,Samsung Galaxy Note gua berdering lagu dendangan band Arctic Monkey yg berjudul R U Mine?  yg sepertinya dari tunang gua yg kini berada nun jauh di Malaysia.Oh,sekali lagi terlupe nak kasitau korang yg aku dah bertunang dengan seorang artis di Malaysia.Suri namanya.Dalam perbualan yg memakan masa selama 1/4 jam itu,Suri mengatakan bahawa mak die sudah merancang perkahwinan kami sejurus sahaja gua balik Malaysia nanti.



                                              Keratan akhbar Metroz kelmarin.




Aku memang lelaki yg setia kpd pasangannya.So,Suri tidak perlu risau tentang kegiatan sosial aku di sini.Hal ini terbukti apabila lamaran utk menjadi kekasih dari selebriti2 Hollywood(kayu yg suci?) gua tolak mentah-mentah.Antara selebriti2 yg terlibat ialah Demi Lobato,Selena Gomis,Taylor Sweep & banyak lagi.







Hari ini genap 3 tahun pengajian aku di sini & hari ini jugalah aku menerima sijil ijazah aku sambil diperhatikan keluargaku yg hadir utk melihat kejayaanku di sini.Bapak telah menjamin yg jawatan Si Ee Ow(CEO) menjadi milikku tidak lama lagi.Sejurus sahaja sampai di tanah air,aku terus keluar bersiar2 di kotaraya Kuala Lumpur.Banyak perubahan telah berlaku.Universal Studio,Disneyland Malaya,KL Bridge dan pelbagai lagi tempat2 menarik telah dibangunkan oleh kerajaan Malaysia.Kemudian,aku terasa ingin ke Taman Tasik Titiwangsa utk menikmati kehijauan alam ciptaan Tuhan ini.


Bagai diserang sakit jantung tahap 5,apabila sepasang mata gua ini tertumpu pada satu pasangan kekasih yg sedang asyik memutik bunga2 cinta tanpa menghiraukan sesiapa pon.Setelah kaget apabila yakin bahawa pasangan yg kulihat tadi,rupa-rupanya tunanganku,Suri bersama seorang lelaki yg tidak sama sekali gua kenali.






Gua dah tahu siapa lelaki itu selepas mendapat info dari Torres yg sememangnya tahu tentang berita hiburan Malaysia.Yuzry.Ya,die adalah Yuzry.Atau lebih terkenal dgn name Yuzry KRV.Patah seribu kaki hati gua ketika itu setelah mendapat tahu kecurangan Suri terhadap gua.





Keesokannya,selepas solat Suboh dikerjakan,gua teros mengambil kunci Nissan Fairlady lalu menuju ke lokasi penggambaran filem terbaru Suri,Ular di Damansara.Tujuan gua adalah utk mendapatkan kepastian dari Suri tentang hubungannya dgn Yuzry KRV itu.


AKU:Assalamualaikum Suri.

SURI:Wa'alaikumussalam.Eh,awak dah balik.Bile awak balik?Kenapa tak suruh saya jemput awak kat     airport ?Kenapa awak......?Kenapa awak .....? dan kenapa....(reaksi muka terkejut beruk)

AKU:Sudahlah Suri.Tujuan saya jumpa awak arini semata2 nak dapat kepastian dari awak.

SURI:Kepastian.Kepastian what??

AKU:Saya nk tanye awak,siapa lelaki yg keluar dgn awak semalam kat Taman Tasik Titiwangsa?

SURI:Sebenarnya........Sebenarnye........

gua mencelah sepantas kilat. . .

AKU:Dan sebenarnya ape?(nada marah 75%)

SURI:Sebenarnya die boyfrengg baru Suri.Nama dia Yuzry.Orang panggil die.......

gua mencelah sepantas kilat tapi lebih laju dari tadi. . . 

AKU:Tak usah kau terangku dah tahu.

SURI:Emm..And kitorang dah nak kawin hujung minggu depan.

AKU:Owh,macam tu.Tapi kenapa sekarang?

SURI:Jim,Suri mintak maap sangat2 sbb jadi bende macam ni.Suri ingat panas sampai ke petang,rupanya..........(cover terlupa peribahasa ni)

sekali lagi gua mencelah. . . .
AKU:.......rupanye hujan di tengahari.

SURI:Kalau awak tak kisah,nanti jemputlah ke majlis kitorang 23rd Feb ni.

AKU:About that,tengok ler mcm mane nanti

SURI:Are you okay about this thing?And again I want to sorry about this.

AKU:It's okay.Nak buat macam mana.

SURI:You?

AKU:Redha itu ikhlas,pasrah itu menyerah.

SURI:Kalau mcm itu,i got to go now.Bye!I will remember our memories.

AKU:Bye ):


Sejurus sahaja kejadian itu,berat kakiku ini bak 250kg beban logam terikat menjadikan aku lemah untuk mencapai Nissan Fairladyku yang terdampar di tapak letak kereta.Thus,aku terus menuju ke bangalo milik keluargaku dengan membawa hati ibarat kaca yg terhempas di marmar.







Hari demi hari berlalu.Kesedihan masih melanda.Luka tidak lagi sembuh sepenuhnya.Jika tubuh gua dibedah & hati ini dikeluarkan dari jasad,pasti ada kesan parut yang jelas kelihatan.Kini,aku lebih suka berseorangan.Meneruskan liku-liku hidup.Ia dugaan.





To be continue. . . . . . . . . . . 





p/s:Cerite di atas adalah rekaan semata-mata dan tidak ada kena-mengena dgn yg   hidup,pengsan,koma dan mati.Harap maklum.

      















Friday, 27 January 2012

TELUK BATIK?



Teluk Batik terletak di daerah Manjung,Perak.Korang tahu tak bagaimana Teluk Batik mendapat nama?Setelah seminggu gua membuat kajian,sejarah baru telah ditemui.Ianya bermula begini,pada zaman dahulu kala,masa tu Isaac Newton pon belum lahir,pedagang2 dari Portugis belayar menjelajah lautan biru dengan hasrat ingin mencari tanah jajahan baru supaya aktiviti perdagangan mereka dapat dijalankan.Akhirnya mereka terjumpa sebuah kawasan pantai yg indah dipandang mata,sejuk bila korang mandi kat situ,enak bila ber"picnic".Lalu pedagang2 Portugis ini membuka tanah di situ,lalu menjual barang2 dagangan mereka.Dan diantara barang2 dagangan,terdapat suatu barangan yg mereka bawa khas dari Portugis.Ia dinamakan Fabric de' Batik.Ia memang barang dagangan yg paling laku dijual kerana ia sememangnya unik.




Pada suatu hari,pihak pedagang Portugis ini telah diserang oleh lanun-lanun dari Pulau Caribbean Selatan yg diketuai oleh Kapten Jeck Separuh.Perang darah berlaku dimana semua orang disitu mati dan kain2 Fabric de' Batik bersepah merata-rata tempat di kawasan pantai itu.Beberapa hari selepas itu,seorang penduduk kampung yg bernama Khalid(bukan nama sebenar) menjumpai kawasan itu,lalu menamakan ia sebagai Teluk Batik kerana dia menjumpai banyak tanda harga pada sehelai kain yg bertulis,"Fabric de' Batik:$50".




Lalu,gua dan rakan2 telah bersetuju untuk ke Teluk Batik yg dikatakan seronok untuk bermandi-manda.Kitorang menunggang motosikal beramai-ramai ke sana.








Kitorang mandi,berkayak,menanam orang,mencari plankton dan mencari timun laut.Walaupun air laut ini sangat masin,tapi sanggup kitorang redahi jua.








Sesi menanam orang yang berjaya dirakam oleh fotographer tak berbayar.Sebanyak 15 kilo pasir pantai yg diperlukan untuk menjayakan aktiviti ini.


                                            Proses pengebumian dijalankan.



                                                       Di persisir pantai


Setelah penat beramati-matian mandi disitu.Kitorang pon bersiap untuk pulang kerumah masing2.Ia sememangnya pengalaman yg tidak dapat dilupakan kerana tahun ni,tahun last kitorang satu sekolah.





p/s:Gong Xi Fa Cai to all my chinese friend.



















Monday, 2 January 2012

ALAH BISA,TEGAL BIASA

                                                         Inilah skola gua!



Masuk tahun ni dah 5 tahun gua sekolah kat sini.Ia terletak di pinggir bandar Telok Anson dan dikelilingi oleh pepohon sawit yang rendang dan kadangkala indah dilihat apabila ditiup oleh angin sepoi2 bahasa.Pada mulanya memang perit untuk menjalani kehidupan disini terutamanye ketika gua F1 & F2 a.k.a junior.Tapi,setelah memahadi adat resam kehidupan penduduk2 di sini,gua telah membiasakan diri untuk hidup di sini.

                      Ini pula blok hostel gua.Colourfull macam tadika bukan?Ignore kan
                      bebudak tu.Riak muka setelah ditinggalkan parent.


Lupakan pasal gambar di atas.For your information,dorm gua terletak di blok banggunan yang bercolour merah jambu atau dalam bahasa Latin,pink.Name beliau Omega de' Cobra.Orang Italy agaknye.Warne die memang jambu sikit sebab penghuni2 kat situ semue jambu membolehkan tinggal dengan harmoni di blok jambu tu.Antara bekas2 penghuni blok jambu ni ialah Aaron Aziz,David Beckham,Bradd Pitt,Randy Pangalila,Nazmi Mokhtar & etc.Bagi mantan2 penghuni Omega di blok asrama perempuan ialah Lisa Surihani,Yoona,Selena Gomes,Demi Lovato,Acha Septriasa dan lain2.


Ok,experience gua stay kat hostel ni memang banyak.So,sesape yang bakal dok kat hostel tu,ni gua nak cerite sket.




Kat hostel terdapat pelbagai perkataan yang boleh dikatekan sebagai bahasa hostel.Kalau gua nak cerite memang tak habes.Perkataan2 seperti fly,katok,capap dan etc.Dengar macam sedikit lucah tetapi ia tidak mempunyai maksud sebegitu.


                           katok=mengambil makanan ketika seseorang tgh menikmati makan dgn izin tuan.
                                      Kebiasaannya ratio katokan ialah 2:1.
                          capap=menyibuk hal orang lain/cari publisiti.
                                 fly=ia sebenarnya aktiviti keluar asrama/sekolah tanpa kebenaran.
                         sodorm=pelakuan solat yang dilakukan di dorm dan bukannya di surau Al-Falah
                             lampi=lambat pick-up,slow,lembab,siput babi
                              open=promotion kepada semua tentang makanan/minuman yang tak habis dimakan
                             etc........................................................

Kat hostel,singkatan perkataan or akronim kepada sesebuah tempat di kawasan sekolah juga ada diterbitkan.Contohnya:


                                                   DB=Dewan Besar
                                                  DM=Dewan Makan
                                                Koop=koperasi



Kat hostel,senior dianggap dewa dan suci.Senior adalah pelajar2 yg berade di tingkatan 4 & 5.Kalau berjalan bertentangan or terserempak dengan senior kepala mesti tunduk,mata melihat ke tanah/lantai sambil memberi salam,"Assalamualaikum abang".Tetapi abang2 selalu tidak memberikan sebarang reaksi atau seperti tidak menghargai salam yg diberi.Tapi gua tahu,dalam hati beliau bangga+riak becoz junior respect.[gua pon pernah jadi senior beb].

Adegan yang berjaya dirakam.


Kat hostel, dekat board dorm, F3 adalah ajk dorm, F4 adalah naib manakala F5 adalah ketua segala ketua kat dalam dorm. F1 and F2 adalah hamba abdi yang kemaskan dorm. Alasan mengecualikan F 3,4, n 5 adalah kerana mereka penat study. Apekejadahnye rasionalnye pon gua tak tahu.





Kat hostel,FI & F2 merupakan kerahan tenaga percuma.Antara kerja2 yg disuroh ialah mencuci baju,urut badan senior yg dah tua dimamah usia,ambik air panas kat water dispenser/cooler,beli makanan kat kantin,beli berus gigi kat koop malah menjadi posmen tidak bergaji menghantar note2 cinta kat awek.[gua tak pernah buat bende2 cmni,gua takde awek.]





Kat hostel,tidor merupakan satu perkara berharga.Kalau dibandingkan dengan emas sekalipon,tidor tetap berharga buat kitorang.Pantang ade waktu renggang,mase itulah akitivitis ini dilakukan.Selalunye time cikgu takde[pergi kursus],cikgu tak hadir[mc] dan sebagainya.Tak kira di hostel,kelas,perhimpunan rasmi mahupon di padang.





Kat hostel,kami mengamalkan dasar harmoni bagi mewujudkan suasana ceria.Berkongsi makanan dengan berpegangkan konsep makanan gua,makanan korang.Makanan korang,makanan gua.Berat sama dipikul,berat sama dijinjing.Biar putih mata,jangan perut kosong.Tapi,walaupon kitorang selalu melantak,perot kami sentiasa berbunyi mintak diisi.Situasi ini selalu berlaku terutamanya di waktu dinihari.


Kat hostel,megi ibarat makanan ruji selain nasi DM.Dengan tidak menghiraukan jenama megi.Tidak kirelah,Mee Sedap[sedap sgt ke?],Ruski,PenangMee:Betul2 Holiau!,Cinta Cintan & sebagainya.Ia juga menyerlahkan keharmonian bersama elemen kreativiti dengan makan megi menggunakan baldi tanpa menghiraukan kandungan di dalam baldi sebelum itu.




Kat hostel,sosej yang dijual juga menjadi makan peveret yang mudah didapati dengan harga RM0.50 sebatang.Dengan sos diatasnya,membuatkan anda akan terliur melihatnya dikala perut rancak berbunyi.Sosej ini kebiasaanya akan direbus dgn air Pepsi panas di dalam baldi.





Kat hostel,roti atau cupcake yang dibeli dari kedai kek yg bernama Happy Angel[betul ke?] menjadi bende paling sweet la kalau korang nak bagi kat awek.Coklat Cadburry yang boleh didapati di koop dengan harga  RM2.50 juga tidak kurang hebatnye menjadi tarikan apabila diberi kepade awek.Gua boleh jamin si awek ni akan senyum sehingga bangun kemudian harinya.


Kat hostel,time riadahlah menjadi medan buat kitorang mencurah bakat bermain pelbagai jenis permainan.Tapi gua lebih suka main 'copa'.'Copa' seakan-akan futsal cuma dimainkan di sebidang lantai simen dengan bertiangkan gol bersaiz mini yg menyukarkan misi utk menjaringkan gol.






                                             Sori,bola tak berape bulat/sphere.


                                                 Nampak fantastic bukan?


Kat hostel,kitorang takde kaunter nombor giliran untuk menggunakan perkhidmatan awam seperti iron,seterika,alat menggosok baju,penggosok baju dan etc.Kitorang menggunakan istilah "after" sebagai menggantikan tiket nombor giliran itu sendiri.Unik bukan?



Kat hostel,cara kami meraikan hari lahir seseorang agak kurang ajar unik dengan mencampakkan mangsa ke terusan.Ianya sebagai satu tanda penghargaan kepada mangsa.Kejam bukan?Air terusan tersebut telahpun bercampur dgn najis ikan,bangkai ikan,anak ikan mati dan sebagainya yang membuatkan ia berbau busuk tahap 5.



Mangsa tersenyum dgn hajat dapat melembutkan hati yang lain supaya melepaskan beliau.



Kat hostel, para jejaka  gemar mencari junior pompuan untuk dijadikan adik angkat. Konon2 nak protect la. Ceh, padahal nak mengorat.[Gua jauh sekali nak buat bende2 cenggini].Gua suroh mak gua cari jodoh merangkap awek buat gua.C'mon la, adik angkat yang skola bagi suro jage pon x terjaga, lagi maw tambah ka?







p/s:Selamat kembali ke sekolah & Selamat Tahun Baru 2012!